pelspleje IMG 9839

 

Lagottoens pelspleje

En god hårsaks, en kam og en filterknuser er uundværlige hjælpemidler til pleje af en lagottopels, mens en karte for andre er uundværlig.
 
Der findes ingen entydig holdning til, hvor ofte lagottoen skal vaskes, klippes eller kæmmes og det må siges, at der er flere forskellige meninger med hensyn til pelspleje. 
 
Det daglige.
Det er en god idé at fjerne kviste og frø i pelsen efter gåturen, da de danner filterknuder i pelsen, bedst at tage filterknuder i opløbet. Det er også vigtigt at rense øjnene, da der ofte dannes små ”kager” i øjenkrogene, og se ørerne efter for snavs og løse hår. Hvis ørene begynder at lugte, skal der gøres noget med det samme, evt. fjerning af lidt hår samt rensning.
 
Vask
Lagottoen skal være rustik og naturlig, men dermed ikke være sagt, at den skal være snavset eller lugte, så den skal have et bad med en god hundeshampoo og lunkent vand, når afskylning med lunkent vand ikke slår til. Nogle mener, at lagottoen skal vaskes én gang om måneden, mens andre siger 2 – 4 gange om året eller bare, når den er snavset. Hyppig vask kan ødelægge underpelsen, så den mister sin smuds- og vandafvisende evne, så det er fint kun at vaske den, når det er nødvendigt.
Det kan være en fordel at kæmme hunden godt med en karte inden den bliver vasket, da filt i pelsen forværres ved vask.
Vælg en hundeshampoo, som ikke affedter pelsen. Efter vask skal vandet blot trykkes ud af pelsen (med et håndklæde), så den ikke filtrer. Når den er duppet så tør, som man kan, skal den lufttørre.
 
Klip
Ved klipning må man skelne imellem hverdag og udstilling. Skal hunden på udstilling skal pelslængden på kroppen være 2 ½ - 3 cm og stort set følge kroppens konturer, mens pelsen på hovedet, som skal have form, som en kugle, nogle steder skal være længere.
Standarden siger, at hunden skal klippes helt ned 1 – 2 gange om året på kroppen. Nogle bruger saks, mens andre kombinerer saks og maskine, alt efter smag og behag. Man kan vælge at klippe hvalpens krop helt ned allerede fra 3 – 4 måneders alderen, da pelsen dermed udvikler sig hurtigere. Klippes pelsen på kroppen helt ned tager det 2 – 4 måneder, afhængigt af, hvor langt den er klippet ned, inden pelsen er vokset til udstillingslængde igen, men den dobbelte tid, hvis også hovedet klippes kort, endda op til 12 måneder. Generelt skal man regne med at pels på hoved og ben vokser langsommere end på kroppen, og det skal der naturligvis tages højde for, hvis hunden skal på udstilling.
Se også om der skulle være filterknuder mellem trædepuderne, fjern dem med en lille rund saks.
En lagotto har hårvækst i ørerne, som nogle fjerner, mens andre mener, at det er naturens måde at beskytte øregangene på. De lader det derfor hårene sidde, men fjerner forsigtigt skidt, snavs og løse hår i ørerne. I nogle tilfælde kan hunden dog få problemer med klumper af hår, ørevoks og jord eller sand, som så må fjernes af dyrlægen under bedøvelse.
 
Sidebemærkninger
Hvis hunden ikke skal udstilles og man ønsker en blød pels kan der bruges balsam efter vask, hvilket også kan gøre udredningen lettere. Det styrker pelsen i det daglige, men kan modvirke pelsens evne til at afvise vand.
Har man problemer med knuder i pelsen kan man bruge en speciel spray til pelsen, som letter udredningen.
En filterknuser er en slags kam med skær, som kan bruges ved problemer med filterknuder. Den skærer gennem filten og tynder således ud i den kraftige underuld, men den bør bruges med omtanke, da pelsen ved flittigt brug af denne kan blive for tynd og ”pjevset”.
Hvis man slås meget med knuder i pelsen kan det være en fordel at klippe hunden helt ned på krop og ben. Hovedet klippes ikke helt ned, så man bevarer lagottoens typiske særpræg.  
 
Lagottoens pels skal være, som angivet i standarden:
Af ulden struktur, aldrig snoet så den danner tynde snore, noget grov i overfladen med stramme, ringformede krøller med synlig underuld. Krøllerne skal være ensartet fordelt over hele kroppen og halen, undtagen på hovedet, hvor krøllerne ikke er så tætte og danner fyldige øjenbryn, bakkenbarter og skæg. Selv kinderne er dækket af tæt pels. Dækpelsen og især underulden er vandafvisende. Hvis pelsen ikke klippes, har den tendens til at filtre (da den fortsætter med at gro), det er derfor nødvendigt at foretage en total klipning mindst en gang om året. Filtret dækpels og underuld skal fjernes med mellemrum.
Den klippede pels må ikke være længere end maximalt 4 centimeter, og den skal følge hundens silhuet. Kun på hovedet kan pelsen være længere, men ikke så lang, at den dækker øjnene. Områderne omkring kønsorganerne og anus bør klippes kort. Pelsen må ikke formes eller børstes op som på pudler og bichon frisé. Pels klippet så kort at den ikke kan krølle eller umuliggør vurdering af dens struktur. Al overdreven pelsstyling vil udelukke hunden fra at blive præmieret. Den korrekte klipning er uprætentiøs og medvirker til at understrege det naturlige, rustikke udseende, som er typisk for racen.