allergivenlig IMG 2826
 
 
 

Allergivenlige hunderacer – findes de?

Det korte svar er NEJ.
 
Uanset hunderace er alle hunde grundlæggende i besiddelse af de samme allergener (allergifremkaldende proteiner), og man kan derfor aldrig helt vide sig 100 % sikker på, at en hund ikke kan fremprovokere allergi. Heller ikke de hunde, der markedsføres som allergivenlige.
Allergener kommer fra hundens hud, spyt og urin.
Hundens race er derfor heller ikke alene om at bestemme risiko for allergiske reaktioner. Mange faktorer spiller ind i forhold til allergiske reaktioner, f.eks. kan én bestemt labrador producere flere allergener end en anden labrador. Uafhængigt af hunderace er der nogle generelle retningslinjer.
 
For det første er hanhunde generelt mere tilbøjelige til at fremprovokere allergi end hunhunde. For det andet, vil en aktiv hund afgive flere allergener i hjemmet end en rolig. For det tredje, spiller længden på hundens hår ikke noget i forhold til allergi.
 
Kilder: allergi.astma-allergi.dk, myvet.dk, netdoktor.dk
 
 
 
 
 

Allergivenlige hunderacer – myte eller sandhed?

Ved Sanne Christensen, formand for sundhedsudvalget.

Ultimo september i år var jeg til DKK-træf på Askov højskole. Træffet er for bestyrelsesmedlemmer af specialklubber under DKK.

Dyrlæge Helle Friis Proschowsky fra DKK holdt et foredrag om hunderacers opståen og kom blandt andet ind på hvorvidt der findes hunderacer, som er særligt egnede for mennesker med allergi. Altså særligt allergivenlige hunderacer.

Hun fortalte at al nyere forskning peger på, at det er en myte, at nogle racer er ”allergifri” eller ”allergivenlige”. Hos hunde har man fundet mindst 6 forskellige stoffer, der kan fremkalde allergi hos mennesker (allergener). De kaldes Can f1, Can f2 osv. op til Can f6.

Disse allergener sidder IKKE i hår/pels, men i hudskæl og spyt. Desuden har man fundet allergenet Can f5 i urin fra intakte (u kastrerede) hanhunde.

ALLE hunde afsondrer (afgiver) de 6 allergener, men i forskelligt forhold og koncentration. Også hunde der ikke fælder spreder allergener omkring sig i omgivelserne. Der er større forskelle inden for en race end imellem racer. Der kan således være stor variation mellem kuld søskende. 

Man kan derfor ikke tale om at visse hunderacer er mere allergivenlige end andre, men individuelle hunde kan være mere eller mindre ”allergivenlige”.

Det, der er afgørende, er det enkelte menneskes reaktion på de 6 allergener. Menneskets reaktion er nemlig meget individuel, så det er derfor den enkelte kombination af hund og menneske, der er afgørende for om de kan fungere sammen eller om mennesket vil udvise en allergisk reaktion.

Der findes en test, som kan teste hund og ejer, den hedder Allergenius, som kan vise om den enkelte kombination mellem hund og menneske vil være problematisk i forhold til allergi.
Man kan læse mere om denne test på dette link:

http://www.allergenius.se/vara-produkter/testkit. Produkterne er endnu ikke på markedet i Danmark.